{ "title": "Biftek Sosu", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/biftek-sosu.jpg", "date": "19.01.2024 01:26:08", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Biftek sosu, etin pişirilmeden marine edildiği, daha lezzetli olmasını ve yumuşak tüketilmesini sağlamak için bir çeşit ön pişirme şeklinde soslanmasıdır. Bunun için herkesin kullandığı bir yöntem var. Çoğunlukla süt ve soğandan faydalanılır. Ancak beyaz et türlerinde bu ikili güzel bir sos oluştursa da biftek etinde yani kırmızı ette aynı sonucu vermez. Bu malzemeler kısa süre tutulduğunda, etin sinirlerinin yumuşamasına ters etki yapmaktadır. Bu nedenle sosun kullanımında süre çok önemlidir. Yani sadece biftek sosu hazırlamak değil, bunu nasıl uygulamanız gerektiğini de bilmelisiniz. Biftek soslanmadan tüketildiğinde, sert, terbiye edilmediğinden istendiği gibi pişmez. Çok kısa bir süre ayırarak etinizi daha lezzetli şekilde tüketebilirsiniz.

Biftek sosu için genellikle salça, süt, yoğurt, bitkisel yağ, soğan, sarımsak, çeşitli baharatlar kullanılır. Bunların içeriği güçlü asitlerden oluşur ve etin sinirlerine farklı etkiler yapar. Bu malzemelerin karıştırılarak, biftek etinin en az 1 gece bunların içinde bekletilmesi gerekir. Çok acele ediyorsanız en az 4-5 saat bekletmelisiniz. Bir gece bekleyen bifteği yağda bile pişirseniz yumuşacık olur. Ancak sadece bifteğin soslanması değil, pişirmesine de dikkat edilmelidir. Uzmanlar biftek pişirme sırasında sıkça mühürleme işleminden bahseder. İşte bu yöntemi sizlerde kullanmalısınız. Yüksek ısıda eti pişirmeye başlamalı, daha sonra ocağı ya da ızgarayı kısmalısınız. Böylece etin dışı pişecek, içi yumuşak kalıp lezzeti de içinde kalacaktır. Bu sayede lezzetli bir biftek yiyebileceksiniz. Bifteği pişirmek için aceleniz yoksa eti bir kabın içine koyun. Buna bifteği örtecek kadar sıvı yağ ilave edin. Üzerine biraz kekik serpiştirin. Bu şekilde bile mükemmel bir biftek sosu hazırlamış olacaksınız. Şimdi sizlere güzel bir biftek sosu tarifi vermek istiyoruz. Ağız tadıyla biftek yemek için, bu sosu her zaman kullanabilirsiniz.

Biftek sosu için gerekli malzemeler
Biftek sosu nasıl yapılır?

Sosu hazırlamak için bir kâsenin içinde sütü, sıvı yağı çırpın. Buna rendelenmiş kuru soğanı ya da suyunu, karabiberi, kekik ve tuzu ilave ederek iyice karıştırın. Bu şekilde biftek sosunu hazırlamış oldunuz. Biftekleri bu sosa bulayarak, bir kabın içine yerleştirin. Ağzını kapatarak, buzdolabında belirttiğimiz gibi en az 1 gece bekletin. Daha sonra tarif ettiğimiz gibi mühürleme yaparak bifteği pişirebilirsiniz. Ağzınızda dağılan, lezzetli bir et yediğinize şahit olacaksınız. Biftek sosunu bundan sonra ihmal etmeden hazırlamayı kendiniz isteyeceksiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }