{ "title": "Beşamel Sos", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/besamel-sos-8835.jpg", "date": "20.01.2024 05:22:01", "author": "Nihal ucar", "article": [ { "article": "
Beşamel sos, aslı Fransız mutfağına ait ve çeşitli mutfaklarda yaygın bir şekilde kullanılan yemek sosu çeşididir. Yapımında sadece birkaç malzeme kullanılarak yapılan bu sos yemeklere ayrı bir lezzet ayrı bir tat veriyor. İçinde un, süt, tereyağı kullanılan ve bütün yemek dostlarının temelini oluşturan bir temel sostur. Eşit miktarda kullanılan tereyağı ve unu orta ateşte kavurarak pişirilen roux adı verilen meyaneye yavaş yavaş süt ilave ederek boza kıvamına gelinceye kadar karıştırılır ve yumuşak ve güzel kıvamlı bir sos elde edilir. Aynı karışıma süt yerine evde hazırladığınız tavuk suyunu ilave ederseniz velute sos yapmış olursunuz. Yeni hazırlanan beşamel sos sıcakken içine parmesan peyniri veya gravyer peyniri de ekleyip karıştırılırsa bu sefer de morney sos, krema eklenirse ise krem sos olarak adlandırılmaktadır. Beşamel sos bu soslara ve benzeri yapılan yemek dostlarına zemin hazırlar ve temel oluşturur. Beşamel sos pişirmek aslında oldukça basit ve pratik bir tariftir. Ancak bazı püf noktaları vardır ve bunlara uyulmaması halinde istenilen lezzete ulaşmanız biraz zor olabilir. Bu püf noktalarından biri sosun topaklanmaması için sürekli olarak karıştırarak pişirmek gereklidir. Aynı zamanda içine koyulan sütün sıcak olması gerekir. Önceden sütü ısatmanız gerekir. Başka bir taraftan kalın tabanlı bir tencere tercih edilmelidir ve tereyağını yakmadan eritin. Kullandığınız unu her zaman eleyerek kullanmak çok önemlidir. Hem topaklanmasın için hem de lezzet açısından delikleri ince olan bir süzgeç yardımıyla eleyerek yavaş yavaş ilave edin. Tahta kaşık kullanarak 3-4 dakika köpük, köpük olana kadar pişirin.

Beşamel sos tarifi için gerekli olan malzemeler nelerdir?
Beşamel sos tarifinin yapılışı ve nasıl yapılır?

Öncelikle daha sıvı bir kıvam istiyorsanız süt miktarını arttırmak sizin elinizde. Ayrıca beşamel sosa güzel bir aroma vermek isteyenler için sütü ısıtırken içine bir defne yaprağı atmamız yeterli olacaktır. Beşamel sos yapımına başlarken öncelikle orta boy bir tencere alıp ocağın üzerine koyun ve altını açın. Daha sonra içine tereyağını koyun ve eritin ardından üzerine unu ekleyerek ekleyin ve iyice kavurun. Un köpük, köpük olacaktır. Daha sonra önceden ısıtılmış sütü yavaş yavaş karışıma ilave edin ve iyice karıştırın. Isıtılmış sütü sosa eklerken 2-3 seferde ilave edin ki sos topaklanma yapmasın. Sos kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın. Beşamel sos istediğiniz kıvama gelinceye kadar karıştırılır eğer karıştırma yapılmazsa sosun dibi tutabilir. Sos pişince içine tuz, çekilmiş beyaz biber ve rendelenmiş muskat ekleyin ve karıştırın. Beşamel sos tarifi hazır. Bu tarifi çorbalarda, pürelerde, sebze yemeklerinde, et yemekleri, fırın makarna, sufle, lazanya ve daha birçok alanda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Şimdiden hepinize afiyet olsun.
" } ] }