{ "title": "Beşamel Sos Tarifi Oktay Usta", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/besamel-sos-tarifi-oktay-usta.jpg", "date": "19.01.2024 21:06:23", "author": "özlem aksüt", "article": [ { "article": "
Beşamel Sos Tarifi Oktay Usta, Beşamel Sos Türk mutfağına sonradan giren bu sos yapılan yemeklere gerçekten lezzet katan bir unsurdur. Fransız mutfağından bize gelen bu ana sos 1600 yıllarında yaşayan bir markizin adını taşır. İtalyan mutfağında da fırında makarna tarifinde kullanılır bu sos. Ülkemiz mutfağına ise bu beyaz sos biraz geç olsa da giriş bulunmaktadır. Soslar tek başına tüketilmezler ana yemeklerin yanında tüketilen yardımcı yemeklerdir, ana yemeklere çoğu zaman görsellik katsa da temel gayesi lezzet katmasıdır. Birçok sos çeşit vardır. Soslar kullanım amaçlarına göre değişebilir, et yemekleri ve makarna tarifleri için hazırladığımız sosun katı bir sos olması gerekirken, salata sosu sıvı olması gerekir. Vereceğimiz tarifte yaklaşık 2 su bardağı beşamel sos çıkar.

Beşamel Sos Malzemeleri
Beşamel Sos Tarifi

Küçük bir tencerenin içine sütü ve defne yaprağını koyun. İçerisine kabuğunu soymuş olduğunuz ve bıçakla birkaç tane çizik attığınız soğan ve sarımsağı koyun. Yaklaşık 5 dakika kenarları köpürene kadar orta ateşe alıp kaynamasına müsaade etmeden pişirilmesini sağlayın. Daha sonra Ocağın altını kapatıp tencerenin ağzı kapalı 10 dakika bekletin. Soğan, sarımsak ve defne yaprağını tencereden çıkartın.

Tereyağını kalın tabanlı bir tencereyi orta ateşe alıp, eritin. Daha sonra unu da ekleyip karıştırın, 2 dakika kadar pişirdikten sonra altını kapatın ve 1 dakika dinlenmesini sağlayın. Tekrar ocağın altını orta ateşte açıp azar azar sütü ekleyin. Beşamel sos kaynayıncaya kadar iyice karıştırın. Kaynadıktan işleminden sonra ocağın altını biraz kısıp arada bir çırparak 5 dakika daha pişirin. Eğer bu sosu lazanya gibi bir tarifte kullanacaksanız içerisine karabiber de ekleyebilirsiniz. Daha sonra yarım çay kaşığı tuz ekleyip beşamel sosu tekrar karıştırın. Beşamel sos hazır. Çok katı olduğunu düşünüyorsanız azar süt ilave edin.

Beşamel sos notları

Eğer sosu hemen kullanmayacaksanız 1 yemek kaşığı tereyağını küçük kesip beşamel sosun üzerine koyun. Streç film çekip 2 gün buzdolabında saklayabilirsiniz.

Kullanmak istediğiniz zaman kısık ateşte çırpma teliyle ya da tahta kaşıkla karıştırarak ısıtın. Gerekirse inceltmek için süt ya da su ekleyebilirsiniz. Beşamel sosunuzu istediğiniz yemekte kullanın.

Afiyet olsun.
" } ] }