{ "title": "Beşamel Sos Nasıl Yapılır", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/besamel-sos-nasil-yapilir.jpg", "date": "19.01.2024 04:33:49", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Beşamel sos nasıl yapılır, beşamel sos yemeklerde kullanılan beyaz sosların içinde en fazla tercih edileni ve lezzetlisidir. Özellikle tavuk yemeklerinde, makarnalarda, sebzelerde hatta balık tariflerinde bile beşamel sos mutfaklarda kullanılmaktadır. Sosun adı Fransız Kralı XIV. Louis'in sarayında çalışan baş mabeyincisi olan Marquis Bechamel'den gelmektedir. Beşamel sosun yapılışı bilenlere kolay gelse de herkes bu fikirde değildir. Bu lezzetli sosun tam kıvamının yakalanması çok önemlidir. Bazılarının yaptığı sos unun kokusuyla boğulur, bazılarının sosu topaklanır, bazıları da kıvamını yakalayamadığından sos sulu olabilir bu nedenle insanlar kendilerini sostan mahrum bırakırlar ya da hazır beşamel sosları alırlar.

Sizler için hazırladığımız beşamel sos tarifinden sonra bunlara gerek kalmayacak. Tam kıvamında lezzetli bir sos hazırlayacaksınız. Kullanacağımız ölçüleri herkesin evinde bulunan su bardağıyla, çay bardağıyla hazırladık. Bu nedenle sosunuz tam kıvamını yakalayacak. Sizler ihtiyacınız olan sos miktarına göre malzemeleri azaltabilir ya da çoğaltabilirsiniz. Beşamel sos kaşar peyniriyle mükemmel bir uyum sağlar. Dilerseniz sosun hazırlanması bitince içine bir miktar rendelenmiş kaşar peyniri koyarak sosun daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Büyük olasılıkla beşamel sosu kullanacağınız tarifin üzerinde de kaşar peyniri kullanacaksınız. Çünkü beşamel sosla yapılan yemekler genellikle fırında pişirilir. Üzerinin nar gibi kızarması için kaşar peyniri rendesi tercih edilir. Temel malzemesini süt, un ve tereyağı oluşturan bu lezzetli sosu hep birlikte yapmaya başlayalım.

Beşamel sos için gerekli malzemeler
Beşamel sos nasıl yapılır?

Sosu hazırlayacağınız bir tavanın içinde ilk olarak tereyağını eritmeye başlayın. Bu esnada ocağın altını en kısık ayara getirin. Tereyağı eridiğinde içine unu ilave edebilirsiniz. Bu şekilde un ve tereyağı kavrulur. Un hafifçe rengi değişene kadar kavrulduğunda, içine sütü yavaş yavaş ilave edebilirsiniz. Bu esnada mutlaka karışımı hızlı bir şekilde çırpmalısınız. Bu beşamel sosun topaklaşmasına engel olacaktır. Sütün hepsini una yedirdikten sonra, biraz tuz ve karabiberle sosu lezzetlendirin. Tavada izi kalana kadar sosu pişirin. Daha sonra ocağı kapatabilirsiniz. Bu sırada sosun kıvamı koyulaşmış olacak. Beşamel sosu bundan sonra dilediğiniz yemeğin yapımında kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }