{ "title": "Bearnez Sos", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/bearnez-sos.jpg", "date": "20.01.2024 03:09:01", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Bearnez sos, Fransız mutfağında bulunan beş temel sostan birisi olan Hollandeise sostan türemiş olan bir sostur. Et yemeklerinde kullanılan en güzel soslardan biridir. Fransız mutfağında kullanılan sosların önemi büyüktür. Bizlerin bile kullandığı domates sosu, beşamel sosu gerçekte 5 temel sostan türetilen soslar arasındadır. Bu şekilde yapılan yüzlerce sos türü ortaya çıkarılmıştır. Bearnez sos aslında yapımı biraz zor olan, kıvamını kolay yakalayamayacağınız bir sostur. Ancak önerilerimizi takip ederseniz tam kıvamında bir sos yaratabilirsiniz. Bu sos dediğimiz gibi Hollandeise sostan türetilmiş. Aralarındaki fark Hollandeise sosa sadece ince kıyılan tarhun, arpacık soğan, taze frenk maydanozu ve karabiber eklenmesidir. Çünkü Hollandeise sosta sadece limon suyu bulunmaktadır. Şimdi birlikte bearnez sosu hazırlamaya başlayalım. Kıvamını yakalayacağımıza emin olabilirsiniz.

Bearnez sos için gerekli malzemeler
Bearnez sos nasıl yapılır?

İlk olarak ince kıyılan soğanı yarım bardak beyaz şarapla birlikte alkol buharlaşıncaya kadar kaynatmalısınız. Bu arada karıştırıcı içinde 3 yumurta sarısıyla, tuzu, limon suyunu ve karabiberi iyice karıştırın. Erimiş tereyağını da az miktarda ilave ederek, karışımla birlikte karıştırın. Tereyağının sıcaklığına çok dikkat etmelisiniz. Çünkü sosun kesilmesine neden olabilir. Bu işlem bitince şarabın içinde bekleyen taze soğanları süzün. Yumurtalı karışımı cam kâseye alarak, içinde su kaynattığınız bir tencerenin üstüne oturtun. Bu arada alta bir havlu koyarsanız, cam kâse nemlenmez. Bu sayede sosta kuru kalmış olur. Sosu bu şekilde benmari usulüyle fazla ateşe maruz bırakmadan hazırlamış oluyoruz.

Bu aşamada süzülen şarapta karışıma ilave edilir ve karıştırılır. Sos bu aşamada biraz incedir. Daha kalın olması için kalan 1 yumurta sarısını da içine koyun. Bu arada karıştırmaya devam etmelisiniz. Bu sayede kıvamını yakalamış olacaksınız. Bunu anlamak için karıştırdığınız kaşığın tersine elinizle bir çizgi çekin. Eğer iki taraf karışmazsa, tam kıvamında bearnez sos hazırlamış oluyorsunuz. En son olarak ince kıyılan taze tarhunu ve frenk soğanını ilave ederek, sosunuzu kullanıma hazır hale getirin. Beklerken katılaşırsa, biraz karıştırmanız yeterli gelir. Etiniz piştiyse bearnez sosla birlikte servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }