{ "title": "Başemel Sos", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/besamel-sos(2).jpg", "date": "21.01.2024 10:08:47", "author": "Kürşat şahin", "article": [ { "article": "Başemel sos veya orijinal adoyla Bechamel sauce, Fransız asıllı beyaz renkte olan bir yemek sosudur. Ülkemizde başemel sos ile yapılan, başemel sosun kullanıldığı 100'den fazla yemek vardır. Et, tavuk, balık, makarna ve sebze gibi geniş bir yemek yelpazesinde kullanılmaktadır. Bu sos genellikle başka sosların ekleneceği zaman ilk basamak olarak sürülmektedir. Fransız mutfağının ana soslarından kabul edilen bu sos tereyağı, un ve süt kullanılarak elde edilir. Sos yapılırken içine konulan unun miktarına göre başemel sosun da kıvamı değişmektedir. Daha katı yemeklerde un az koyularak daha sıvı kıvamlı başemel sos yapılırken, daha yumuşak yemeklerde başemel sosun kıvamı daha koyu yapılır.

Başemel Sos Nasıl Yapılır?

İlk önce başemel sos yapılırken kullanılacak malzemeleri verelim. Aşağıda yazılı malzemeler 4 kişilik bir yemeğe yapılacak sos olacak şekilde ayarlanmıştır. Kaç kişilik yemek yaptığınıza göre bu malzemeleri doğru orantıda azaltıp arttırabilirsiniz.
Tarifi: İlk önce yağı bir tencerede erittikten sonra unu ekleyip kısık ateşte karıştırarak un sararıp kokusunu verene kadar kavurunuz.

Daha sonra ateşten alıp 5 dakika dinlendirin ve çırparak kaynar sütü (Yağsız olması tercih edilir) yavaş yavaş ekleyin. Orta ateşte karıştırarak koyulaşmış olan sosumuzun içine tuz, karabiber ve biraz muskat rendesinden koyalım bir kere kaynatın sonra kısık ateşte arada sırada karıştırarak 10 dakika pişirin.

Afiyet olsun Başemeliniz hazır.

Not; eğer başemel sos yaparken topraklanma oluyorsa yağ oranını una göre arttırın (Yağ ekleyin). Böylece topaklanmayı engellersiniz. Bu da işe yaramazsa sosunuzu mikserden geçirerek sorunu çözebilirsiniz.

İyi bir başemel sos yapabilmek için undan biraz daha çok tereyağı ve yağı alınmış süt kullanmak gerekir.

Başemel sosu, mantar, domates, peynir, karides vb. İle yapılan sosların temelidir. Sosun renginin bozulamaması için yapılacağı kabın alüminyum olmaması gerekir.
" } ] }