{ "title": "Beşamel Sos", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/besamel-sos.jpg", "date": "19.01.2024 19:48:02", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Beşamel sos, öyle bilindiği gibi kolay olmayıp bazen kokup bazen topaklaşabilmekte olup kişiyi sinirlendirerek sos yapmaktan çoğu kez vazgeçtirir. Fakat sinir olmayı topaklanmadan ve kokmadan yapabileceğiniz tarifler vereceğim. Beşamel sos Fransız mutfağına ait olan ve çeşitli dünya mutfaklarında çok yaygın kullanılan temel soslardan biri olmaktadır. Yapımında sadece tereyağı, un ve süt kullanılan, tüm beyaz sosların temelini oluşturan bir ana sos olmaktadır. Beşamel sos tek başına kullanılan bir sos olmamaktadır. Lezzeti ve kıvam verici oluşundan dolayı kremalı çorbalarda, püreler de sebze ve et yemeklerini gratine etmede, dolgu amaçlı olarak fırın makarna, lazanya, sufleve volovan gibi çok çeşitli yemeklerde kullanılmaktadır. Beni vereceğim ölçüdeki tarifleri çok yapmak isterseniz eşit ölçüde yükseltebilirsiniz. İşte şöyle sizlere vermek istediğim tarif.

Beşamel sos Malzemeleri
Beşamel Sos Nasıl Yapılır?

Bir tava yardımı ile tereyağını ocağa alarak en kısık ateşi kullanın. Tereyağı erimeye başladıktan sonra unu ekleyerek kavurun. Un rengini çok hafif değiştirip kokmaya başlayınca azar azar sütü ilave edin. Tabi sütü ilave ederken bir taraftan da hiç bırakmadan çırpmaya devam edin. Tüm sütü eklediğinizde tuz, karabiber ve muskat ile tatlandırın. Sos hazır olduğunu anlamamız için tavada iz bırakıyor ise hazır demektir. Sıcak veya soğuk olarak ikram edilebilir damak tadına hangisi uyuyor ise o şekilde ikram edilir. Bir de isteğe bağlı olan soğan kullanılmak istenir ve tatlandırmak amaçlı kullanılmak istenirse beşamel sos hazırlayacağınız süte 2 diş karanfil saplanmış yarım soğan ekleyerek sütü kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın. Süt ısınınca soğanı sütün içinden alarak beşamel sos yapımında kullanın.
" } ] }