{ "title": "Barbekü Sos", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/barbeku-sos.jpg", "date": "19.01.2024 12:13:36", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "Barbekü sos, birçok zaman mangal sofralarına lezzet katan ve yiyeceklere ayrı bir tat veren ve sosa göre acı olan bir malzemedir. Barbekü sos, birçok yemekte kullanıldığı gibi bunun yanında en çok mangal partilerinde gözde olmaktadır. Bu sos içerisinde kullanılan malzemeler nedeni ile biraz sarımsak ya da soğan kokabilir. Fakat içerisindeki sarımsak ve soğan barbekü sosunun olmazsa olmazlarındandır. İçerisinde kullanılan diğer malzemeler ise vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin hepsini sağlamaktadır. Barbekü sos, diğer soslara göre içerisinde çok daha fazla malzeme barındırır. Bu nedenle yapım aşamasının en zor kısmı malzemeleri temin etmektir. Aslında bu duruma zor değil de biraz zahmetli dememiz daha doğru olur. Barbekü sosun yapılışı bu kadar kolay olmasına rağmen insanların bu sosu hazır olarak almasına anlam veremem. Çünkü hazır soslar içerisinde birçok yabancı madde ve koruyucu maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler insan vücuduna fayda yerine zarar verir. Oysaki evlerinizde yaptığınız barbekü sos acısı ile olsun, doğallığı ille olsun, sarımsak ve diğer malzemelerile olsun insan vücuduna birçok fayda sağlamaktadır. Sırf bu nedenden bile bu sosu evlerinizde yapmanızı tavsiye ederim. Böylelikle bu sosu gönül rahatlığı ile yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Barbekü sosun yapılışı oldukça kolaydır. Gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra sizde tarifimi okuyarak bu sosun yapılışına geçebilirsiniz. Fakat bu sosu tariine geçmeden önce belirtmek isterim ki bu sos normal piyasada satılan soslar gibi olmayacaktır.

Barbekü Sos Malzemeleri
Barbekü Sos Nasıl Yapılır?

Barbekü sos yapılışı tahmin ettiğiniz gibi oldukça kolaydır. Bu tarifi uygularken yapmamız gereken en önemli şey hijyendir. Bu nedenle öncelikle yıkanacak malzemeleri iyice yıkayınız. Yıkama işleminden sonra ise soğanları ve sarımsakları iyice robot yardımı ile parçalayın ve bir püre kıvamına getirin. Böylece ilk aşamamız tamamlanmıştır.

Şimdi malzemelerimiz de saydığımız sıvı yağı, bir tavaya koyarak biraz kızdırın. Kızan yağ içerisine soğanı ve sarımsağı ekleyin ve tadını yağa verecek kadar iyice kavurun. Bu işlemi iyi yapmalısınız. Soğanları sık sık karıştırarak yanmasını önleyin.

Daha sonra bu kavurduğunuz malzeme üzerine elimizde bulunan tüm malzemeleri ekleyerek kavurmaya devam edin. Bu sırada iyice karıştırmanız gerekmektedir. (Sirkeyi daha sonra kullanacağımız için onu ayırın). Karışım bir süre sonra kaynayacaktır. Kaynamaya başladığı zaman sirkemizi de içerisine ekleyerek on on beş dakikada bekleyelim ve artık sosumuz hazırdır. Cam bir kavanozda serin ortamda saklamaya özen gösterin.
" } ] }