{ "title": "Balzamik Sos", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/balzamik-sos.jpg", "date": "21.01.2024 00:52:25", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "Balzamik sos hemen hemen her yerde kullanılabilen ve ülkemizde en fazla salata yapımında kullanılan bir sostur. Salatalara kattığı mükemmel lezzet nedeni ile birçok restoran ve lokantalarda bu sos kullanılmaktadır. Bu mükemmel salata sosunu tabi ki en doğal şekilde evlerinizde kendiniz yapabilirsiniz. Bunun için makalemizi okumaya devam edin. Balzamik sos en çok salatalar için tercih edilmektedir. Ülkemizde salata sosları arasında en başlarda yer alan bu sos, eğer gerçekten uygun şekillerde ve katkısız yapılmış ise kullandığınız salata tabağının dibinde birikmemelidir. Birçok sos salataya döküldükten kısa bir süre sonra salata içerisinden süzülerek tabağın dibine gider. Fakat yapacağımız balzamik sos bu şekilde olmayacaktır. Bunun için doğru kıvamı tutturmalısınız. Balzamik sirkesi İtalyan mutfağında kullanılan önemli malzemelerden biridir. Sadece salatalarda değil birçok yemek içerisinde kullanılan balzamik sirkesi ülkemizde sos yapımında da kullanılmaktadır. Yapacağınız sos sıradan hazır balzamik soslara benzemeyecektir. Bu nedenle yaptığınız sosları kesinlikle sıradan hazır soslar ile karşılaştırılmamalıdır. En çok peynirli salatalara yakışan balzamik sosu birçok salatada gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Bu sosun yapılışına geçmeden önce özellikle belirtmek isterim ki bu sosu yapacağınız balzamik sirkeyi çok iyi seçmelisiniz. En kaliteli sirke işinizi görecektir.

Balzamik Sos Malzemeleri
Balzamik Sos Nasıl Yapılır?

Biraz büyük bir tencere üzerine üzüm sirkesi ile nar ekşisi koyulur. Bu iki malzemeyi iyi bir şekilde karıştırmalısınız. Daha sonra mikserin ucuna parçalayıcı ucu takarak sürekli aynı yönde bu karışımı parçalayın. Parçalayıcı uç bulamayan kişiler bu işlemi karıştırıcı uc ile de sürekli aynı yöne doğru çırparak yapabilirler. Bu işlemi uzun bir süre yapın yaklaşık 4-5 dk kadar sürekli yapmaya devam edin. Çırpma ya da parçalama işlemi devam ederken yavaş bir şekilde etrafa sıçramayacak şekilde bu zeytinyağını ilave edin. Bu işlem sırasında karıştırma işlemi devam etmelidir. Böylece karışım içerisine dökülen zeytinyağı diğer malzemelerin içine işleyecektir.

Bu işlemden sonra tüm bu karışım içerisine çırpma işlemi devam ederken aynen zeytinyağı gibi balzamik sirke ilave edilir. Daha önce de söylediğimiz gibi balzamik sirkeyi çok iyi seçmelisiniz. Bu sosun lezzetinde direk olarak etkili olacaktır. Artık neredeyse balzamik sos hazır sayılmaktadır. Bu işlem ise tadına bakma işlemidir. Bu işlemde, hazırladığınız balzamik sosun lezzetini kontrol edin. Kişinin damak zevkine göre karıştırma işlemi ile zeytinyağı ve balzamik sirke eklenmeye devam edilebilir. Eğer ekleyecek olursanız çırpma işlemini iyi yapmalısınız.

Artık balzamik sosunuz hazır. Birçok salatada ve yemek içerisinde bu sosu gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Üstelik evinizde doğal olarak yaptığınız bu sosu uzun süreler boyunca bozulmadan bekletebilirsiniz.
" } ] }