{ "title": "Ajvar Sos", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/ajvar-sos.jpg", "date": "21.01.2024 13:08:53", "author": "RESMİYE KAYSI", "article": [ { "article": "Ajvar sos Balkan ülkelerinde oldukça popüler olan bir sostur. Domates salçası, közlenmiş patlıcan ve hafif acı biberden oluşan bir ezmedir. Balkanlarda 'Lutenitsa' adıyla bilinen bu sos oldukça lezzetlidir. Tadı ve kokusuyla yemeklere ayrı bir lezzet katan Ajvar sos kahvaltılarda da rahatlıkla kullanılabilir. Pilav ve et yemeklerinin yanı sıra et merine ederken etin üzerine ya da kahvaltılarda ekmek üzerine sürülerek de tüketilebilir. Ayrıca makarna ve patates kızarması üzerine de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Balkan ülkelerinin meşhur sosu olarak bilinen bu sosun hazırlanışı da oldukça kolaydır. Ülkemizde de sıklıkla tüketilen Ajvar sosu isteğe göre bolca hazırlayarak kavanozlarda saklayabilir kışın rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Ajvar Sos Malzemeleri
Ajvar Sos Nasıl Yapılır?

Patlıcan ve kırmızı biberleri közledikten sonra kabuklarını soyun. Kuru soğanın kabuklarını temizledikten sonra ince ince piyazlık doğrayın. Soğanları bir tavada zeytinyağı ile soteleyin. Havucu rendeleyin. Sarımsakları ezip doğradıktan sonra tavanın içine atıp sotelemeye devam edin. Domateslerin kabuklarını soğuduktan sonra mutfak robotunda çekin ve bu karışıma devam edip domatesler suyunu çekene kadar pişirin. Közlediğiniz kırmızı biber ve patlıcanları küp-küp doğrayın. Pişirdiğiniz sos koyulaşmaya başladığında içine patlıcan ve biberleri de ilave ederek pişirin. Bu sosun içine tuz ve kırmızı pul biberi de ekledikten sonra 10 dakika daha pişirin ve ocağın altını kapatın. Sos ılıdıktan sonra mikserden geçirin. Hazırladığınız sosu bu şekilde hemen yemeklerde kullanarak tüketebilirsiniz. Ayrıca kış için saklamayı düşünüyorsanız mikserden geçtikten sonra tekrar ocakta bir süre daha pişirmelisiniz. Hazırladığınız sosu kavanozların içine koyarak ağzını sıkıca kapatın. Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıp hava almadığı sürece aylarda bozulmadan saklayabilirsiniz. Kavanozları ters çevirip serin bir yerde muhafaza edebilir ve bütün kış rahatlıkla tüketebilirsiniz.
" } ] }