{ "title": "Acılı Sos", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/acili-sos.jpg", "date": "21.01.2024 18:35:43", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "Acılı sos, evlerimizde mutfak alanında birçok yemekte ya da direk olarak özellikle kahvaltılarda kullanabileceğimiz bir yiyecektir. Acılı sos, adından da anlaşıldığı gibi son derece acılıkta bir sostur. Bu nedenle istendiği zaman salça ile karıştırılarak acı olması istenen yemekler içerisinde kullanılabilmektedir. İştah açıcı özelliği ile kahvaltıların daha güçlü olmasını sağlayan bu sosu sabahları yiyebilirsiniz. Bu sayede vücudunuza birçok fayda sağlayarak etkilerini sizlerde gösterebilir. Acılı sos birçok evde artık olmazsa olmazlar arasına girmeyi başarmıştır. Elbette bunun ilk nedeni bu sosun lezzetinin normal bir acıdan farklı olmasıdır. Özellikle acı yemeden duramayan kişilerin dolabında acılı sos mutlaka bulunur. Daha önce de söylediğimiz gibi acılı sosun faydaları oldukça fazladır. Fakat dışarıda satılan acılı soslar içerisinde bulunan yabancı maddeler, renklendiriciler, aromalar ve koruyucular bu faydalardan çok kişiye zarar vermektedir. Bu nedenle birçok kişi benim gibi bu sosu evlerinizde yapmanızı tavsiye etmektedir. Sizlerde zarardan çok fayda ve lezzet almak istiyorsanız bu sos yapımı için malzemelerinizi tezgâhın üzerinde toplayın ve birazdan anlatacağım, son derede kolay tarif ile bu lezzeti yapmaya hazırlanın. Yaptığınız acılı sos dışarıda satılan acılı soslardan çok daha lezzetli olacaktır.

Acılı Sos Malzemeleri
Acılı sos nasıl yapılır?

Burada bir not belirtmek isterim ki acılı sos, eğer çok acı olsun isterseniz biber miktarını düzenleyebilirsiniz. Bunun yanında tuz miktarı ve sarımsak miktarı da yine size kalmıştır.

Öncelikle domateslerimizi ve biberlerimizi temiz bir şekilde yıkayalım. Daha sonra yıkadığımız domatesleri ve biberleri küçük küçük doğruyoruz ve çekirdeklerini ayıklıyoruz. Sosunuzun içerisine çekirdek girmemesine özen gösterin. Malzemelerimiz söylediğimiz sarımsakları soyarak küçültüyoruz. İsterseniz bir havanda dövebilirsiniz. Daha sonra soyduğumuz domatesleri ve kırmızı biberleri bir robottan geçirerek iyice ufaltıyoruz. Bu yöntem oldukça pratiktir. Bunları tek tek küçültmek yerine robottan çekmek daha kolaydır.

Şimdi robota çektiğimiz bu malzemeleri suyunu çekene kadar bir tencere içerisinde iyice kaynatıyoruz ve bu sırada istediğiniz kadar tuzu ekleyerek karıştırıyoruz. Yaklaşık bir saate kadar suyunu çekecektir. Sosumuz kaynarken içerisine sıvı yağı, diğer biberleri ve sarımsağı da ekleyerek karıştırıyoruz. Bu işlemden sonra artık yavaş yavaş sonlara gelmiş bulunuyoruz. Şimdi ince ince doğradığımız maydanozu kaynamakta olan sos içerisine döküyoruz ve ardından ocağı kapatıyoruz. Artık sosumuz hazırdır. Şimdi cam kavanozlar içerisine koyun ve kapağını iyice kapatın. Yaklaşık 6 ay kadar buz dolabında muhafaza ettikten sonra artık acılı sosu kullanabilirsiniz.
" } ] }