{ "title": "Acı Sos", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/aci-sos.jpg", "date": "20.01.2024 05:22:38", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Acı sos, birçok insanın çok sevdiği hatta olmazsa olmazlarından olan ve birçok insanında hiç sevmediği belki hayatında bir kereden fazla ağzına bile sürmediği yiyeceklerdendir. Öyle ki acı sos ülkemizde öncelik Adana olmak üzere birçok ilimizde insanlar tarafından ister sade olsun ister bir yemeğe lezzet katmak amacı ile olsun farklı şekillerde kullanılmaktadır. Birçok yemek üzerine sos olarak da kullanılan acı soslar birçok markette ya da diğer satış noktalarında satılmaktadır. Fakat bu acı sosların ne kadar doğal ve ne kadar sağlıklı olduğu konusunda biraz şüpheli oluruz. Bu nedenle söylemek isterim ki bu acı sosları elinizden geldiği kadar evinizdeki imkânlarla doğal bir şekilde katkısız olarak kendiniz yapın. Son derece doğal olan acı soslar vücuda iştah açarak ve vücudun gerekli enerji ihtiyacını karşılayarak sizlere oldukça fayda sağlayacaktır. Öyle ki acının vücuda olan faydaları yapılan birçok araştırmalara göre olumlu bir şekilde kanıtlanmıştır. Acı sos yaparken lezzetin etkilenmesinde önemli olan bir durum vardır ki bu durum malzeme seçimidir. Malzemeler ne kadar dikkatli ve özenli seçilirse emin olunmalıdır ki yapacağınız acı sosun kalitesi de bu durumdan etkilenecektir. Bunun yanında acı sosunuzun acı derecesini ayarlamak ve diğer malzemelerden damak zevkinize göre olması için eklemeler yapabilirsiniz. Bu tamamen kişisel damak zevkinize kalmıştır.

Acı Sos Malzemeleri
Acı Sos Nasıl Yapılır?

Yapılışı oldukça kolay olan bu nefis acı sos tarifini en kolay şekilde sizlere anlatacağım. Tarifi uygulamaya geçmeden önce tüm malzemeleri tezgâh üzerinde hazırlayarak yapım aşamasına geçelim. Yıkanması gereken malzemeleri yıkayarak tozlardan arındıralım. Temiz bir şekilde yıkadığımız biberleri, saplarından ayırarak çekirdeklerini uzaklaştıralım. Bu işlemden sonra kırmızı biberleri ve sivri biberleri büyük parçalar halinde doğrayalım, Çok fazla küçültmenize gerek yoktur. Daha sonra bir bardak suyu tencereye koyalım ve ocağın orta gözüne koyalım. Su biraz ılıklaştığında biberleri ekleyelim ve tencerenin kapağını iyice kapatalım. Bir süre sonra biberler yumuşayacaktır.

Biber yumuşayınca blenderi hazırlayın be su ile tenceredeki biberleri karıştırıcı parçalayıcı uçla iyice parçalayalım ve küçük parçacıklar haline getirelim. Kabuklarından ve tohumlarından ayırdığınız bu kırmızı biberleri karıştırıcı işleminden geçirdikten sonra bir süzgeç yardımı ile suyundan arındıralım. Bu işlem sonrasında püre haline gelen biberleri bir cam kavanoz içerisine alalım. Daha sonra bu kavanoz içerisindeki biberlerin üzerine tuz ve sirkeyi yavaş yavaş ekleyelim. Bir miktar ekledikten sonra karıştırın ve tadına bakın. Eğer istiyorsanız uz ve sirkeyi eklemeye devam edin. Bu işlemi böyle yavaş yavaş gerçekleştirerek damak zevkinize göre ayarlayın. Artık acı sos hazırdır. Hazırladığınız sosu sıcak bir şekilde cam kavanozlara istifleyerek dolabınızda uzun süreler saklayabilirsiniz.
" } ] }