{ "title": "Acı Sos Yapımı", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/aci-sos-yapimi.jpg", "date": "19.01.2024 15:40:12", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Acı sos yapımı, acı sos hem kahvaltılarda hem de yemeklerin yanında çok severek tükettiğimiz mezelerden biridir yapımı kolay ve pratiktir. Kahvaltılarda ekmek banarak yemeklerin yanında meze olarak kullandığımız bu sos herkes tarafından çok sevilir özellikle de doğu bölgeler kesinlikle sofralarından eksik etmez çünkü onların acıya düşkünlükleri çok daha fazladır küçücük çocuktan yaşlı insanlara kadar herkes severek yer. Kışlık hazırlıklar başlayınca bayanların acılı sos serüveni de başlar ve herkes kavanoz kavanoz bu soslardan yapar ve kış için muhafaza eder. Tabi sadece kışın yenilmez ama kışın organik olan sebzeleri bulmak zor olduğundan mevsiminde toplanmış sebzeler ile yapılıp kışa da ayrılır.

Acı sos yapımı için gerekli malzemeler
Acı sos nasıl yapılır?

Acı sos yapımı için öncelikle domates biber ve maydanozu güzelce yıkıyoruz. Domateslerin kabuğunu kolaylıkla soyabilmek için üzerine artı şeklinde bir kesik atıyoruz ve kaynatılmış suyun içine atıp iki dakika sonra çıkarıyoruz tüm domatesleri bu şekilde yapınca o kesik yerinden kabuğunu çekince kolayca soyulacaktır. Tüm domatesler soyulup bir kaba alınınca sıra kırmızı biberleri temizleme geliyor, kırmızı biberler ikiye bölünüp çekirdekleri alınır ve sarımsaklar da rahat soyulması için suya konulur ve biberler temizlenene kadar suda bekletilir. Biberler de temizlenince sarımsakları soymaya başlıyoruz soyduğumuz sarımsakları üç dört parça haline gelecek şekilde kesiyoruz ve onları da bir kapta bekletiyoruz. Sırada Arnavut biberleri var bu biberin miktarını acıyı ne kadar çok sevdiğinize bağlı olarak arttırabilirsiniz. Bu biberleri ister ikiye bölüp kullanabilirsiniz isterseniz de daha küçük parçalara ayırarak kullanabilirsiniz sizin tercihinize kalmış bir durum, tercihiniz doğrultusunda biberleri de kesince sos için tüm malzemeler hazır. Önceden soyup hazırladığımız domatesleri ve çekirdeklerini ayıkladığımız kırmızı biberleri robottan geçirmek ile işe başlıyoruz. Tüm domates ve biberi robottan geçirip derin bir tencereye alıp ocağa koyuyoruz tuzunu da atınca ocağın altını yakıyoruz, suyunu çekene kadar yaklaşık bir saat kadar domates ve biberi pişiriyoruz bir saat sonunda bir su bardağı sıvı yağ bir su bardağı sirke sarımsak ve Arnavut biberleri de ekliyoruz. Yirmi beş dakika kadar da bu şekilde kaynatıyoruz. Altını kapatıyoruz ve bir demet maydanozu çok ince bir şekilde kıyıp onu da tencereye ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz. Sıcaklığı hafif çıktıktan sonra kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatıyoruz ve soslar hazır altı ay kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
" } ] }