{ "title": "Acı Sos Tarifleri", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/aci-sos-tarifleri.jpg", "date": "19.01.2024 05:16:38", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Acı Sos Tarifleri, Acı sos günlük yaşantımızda kullanılan ve doğal, organik sebzeler kullanılarak yapılan bir kışlık yiyeceği olmaktadır. Anneler genelde yazın bu tür yiyecekleri yaparak kışa hazırlık yaparlar. Sos genel olarak yemeklerin yanında tüketilmektedir fakat hastası olan ve çok seven kişiler bu sosu kahvaltıda da tüketmektedir. Bu sos yenildikçe yediren ve kişilere hiçbir zararı olmayan hatta sindirim sistemini hızlandıran bir yiyecek halinde olmaktadır. Kişiler sos yaparken nerede bir acı biber var onları seçerek kullanılır. Adınında acı olduğu gibi bu sos kesinlikle çok acı olup boş tüketilmez. Fakat gastrit, ülser ve mide ameliyatı geçiren kişiler için bu tür acı soslar çok da tavsiye edilmemektedir. Örneğin komşularımız yazın bol miktarda sos yaparak evli çocuklarına da hazırlamaktadır. Onlardan öğrendiğim şekilde sizlere tarif vermek istedim. Acı sos tarifleri arasından en basiti olup en lezzetli olanıdır.

Acı Sos Tarifleri

Malzemeleri
Hazırlanışı: Biberler temiz bir şekilde yıkanarak iri iri bölünerek robota çekilir fakat çok çekilmemelidir ki sulanmasın. Domatesler yıkanır kabuğu soyulur ve iri parçalar halinde ayrılır. Aynı şekilde ezmeden, sulandırmadan robottan geçirilir. Hazırlanan malzemeler tencereye koyularak kaynatılır. Suyunu çekmesi beklenir yani 30 dakika kadar kaynatmaya devam edilir. Üzerine temizlenen ve robottan geçirilen acı biber ve sarımsak eklenmekte olup sirke ve tuz da ilave edilir. Birkaç kere kaynadıktan sonra ezilmiş maydanoz yani ince doğranmış maydanoz katılıp karıştırılır. Hazırlanan kuru kavanozlara sıcak sıcak koyulur soğuması beklemeden kapağı hava almayacak şekilde kapatılır ve ters çevrilir.

Sizleri kullanımı hakkında bilgilendirmek ve ağız tadınıza uygun ise bir yöntem belirtmek istiyorum. Sosu kullanacağınız zaman derin bir kaba koyup içerisine 3-4 kaşık zeytinyağı, yarım çay bardağı ceviz, 2 kaşık nar ekşisi, 1 kaşık biber salçası, 1 kaşık pul biber, 1 kaşık kuru nane ekleyin ve iyice karıştırın. Fakat baharat seviyorsanız karışık baharat türleri kullanılabilir. Böylece ikram edin lezzeti damaklarda kalacaktır. Bir de sos yapıldıktan sonra kapatılan kapak mutlaka yeni olup kullanılmamış olmalıdır çünkü kullanılmış kapak hava kaçırmakta olup yaptığınız ve çektiğiniz emekler boşa gitmektedir. Önemli bir bilgi ise sos kavanozlara doldurma esnasına gelince doldurulurken altı kısık bir şekilde doldurulmalıdır. Çünkü altı kapanan sosun en sonuncu kavanoza gelince soğumuş olmaktadır. Bu nedenle sıcak iken doldurulan sos daha sağlıklı olmaktadır.

Bir de acı sos tarifi olarak bildiğim tariflerden biri ise şöyledir:

Malzemeleri
Hazırlanışı: Biberleri iyice yıkayın ve saplarını koparın. Büyük biberin tomurcuklarını almaya özen gösterin ve iri parçalar şeklinde doğrayın. Temizlenen biberleri tencereye alın, 1 su bardağı su ile tencerenin kapağını kapatın, yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen biberleri, suyuyla birlikte el blenderiyle iyice parçalayın ve ardından süzgeçten geçirip, cam bir kaba alın. Kabukların ve tohumların ayrıldığından emin olun. Ezilen biberin içerisine tuz, şeker ve sirkeyi ekleyip iyice karıştırın. Hazırlanan bu sosu kavanozlar içerisinde buzdolabında saklayın. Bu sos, bütün köfte, et ve tavuk yemeklerine, ızgara, patates dilimlerine ya da çıtır patateslere, çorbalara ve makarna soslarına, hatta kızarmış bir dilim ekmeğe koyularak yenilmektedir. Not: Kesinlikle yan etkisi olmamaktadır. Fakat mide ilacı kullananlar doktor kontrolü altında kullanmaktadır.
" } ] }